FUTBOL TARİHİ HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER

Futbolun ortaya çıkışı hakkında birçok söylenti vardır. Bunlardan en önemli ve eskisi Çin kaynaklarına dayanmaktadır. M.Ö. 300-200 yılları arasında Çin’de “cujuya” adında bir oyundan bahsedilmektedir. Askeri birliklerin oynadığı bir oyun olan cujuya kurallarına göre kıl ve yünden yapılan topa, el ve kol dışında vücudumuz her yeriyle temasın kural dahilinde olduğu ve ayakla oynanan bir oyundur. Oyunda ki amaç iki grup arasında topu belli bir çizginin ötesine geçirme mücadelesi üzerine dayanmaktadır. Her ne kadar modern futbol kurallarına andırsa da modern futbolla alakalı değildir.

Modern futbolun temelleri ise 1800’lü yılların ortalarında İngiltere’de atılmıştır. Önceleri okullarda farklı kurallarda oynanan oyun ilk olarak Cambridge’de “Cambridge kuralları” adı altında kurallar dizini yayınlanmış (1848 yılında) ve zaman içinde tüm İngiltere’de kabul görmüştür. Günümüzde dünyanın en popüler sporudur.

Bu kısa bilgilerin ardından şimdi gelelim günümüz futbolunda insanı hayrete düşürecek ilginç bilgilere;


Futbol bir tutkudur. Her takımın binlerce ve hatta milyonlarca taraftarı bulunmaktadır. Her insan taraftarı olduğu takımı canlı izlemek ister. 1950 Dünya Kupası Finali futbol tarihinde önemli bir yer almıştır. Nedeni ise bugüne kadar futbol tarihinin en fazla seyirciyle oynanan maçıdır. Brezilya ve Uruguay arasında oynanan 1950 Dünya kupası finali Brezilya’nın Maracana stadında oynandı ve tam 199 bin 854 kişi tarafından izlenmiştir.

Futbol oyunu şans ve şanssızlıklar barındıran ilginç bir oyundur. Bir takım için şans olan diğer takım için şanssızlık olmaktadır. Bugüne kadar futbol tarihinin en talihsiz oyuncusu Finlandiya’nın efsane oyuncularından Pentti’dir. Nedeni ise 1986 yılında oynanan bir maçta Pentti kendi kalesine tam 5 gol atmıştır. Maçtan sonra takım arkadaşları ise Pentti’ye pusula aldıkları söylentiler arsındadır.

Gelelim ülkemizden bir bilgiye, Dünya futbol tarihinde en düşük gol ortalamasıyla şampiyon olan takım Trabzonspor’dur. Trabzonspor 1979-80 sezonunda oynadığı 30 maçta 25 gol atmış ve 0,833 gol ortalaması ile şampiyon olmuş; ancak Dünyanın en kötü şampiyonu ilan edilmiştir ne yazık ki.

En talihsiz futbolcular kategorisine girecek bir diğer oyuncu ise Alman futbolcu Michael Ballack’tır. Nedeni ise Ballack tam 29 kez final oynamış olmasına rağmen hiçbirini kazanamamıştır ve dahası 3 defa dünyanın en iyi futbolcusu ödülü için yarışmış ve yine kazanamamıştır.

Bugüne kadar ölçülmüş en yüksek hıza ise Antonia Valencia ulaşmıştır. Valencia bir pozisyonda tam 35.1km hıza ulaşması ile bir dünya rekoru kırmıştır.

Brezilya’nın önemli oyuncularından biri olan Grafiti 20 yaşına kadar memleketi olan Sao Paola’da çöp toplayarak geçimini sağlıyordu. Bunun yanında dünyanın en geç profesyonel olan futbolcusu ise Luca Toni’dir Toni tam 26 yaşında ilk kez profesyonel olmuştur. İlginç başka bir durum ise henüz profesyonel olmadan A Milli takım forması giyen oyuncu Mascherano’dur. Mascherano Arjantin mili takım formasını 16 yaşındayken henüz herhangi bir takıma profesyonel imza atmadan giyen tek futbolcudur.


Milan futbol kulübüne Real Madrid’den rekor bir transfer ücretiyle gelen (11 milyon pound) Fernando Redondo çıktığı ilk maçın 3. dakikasında sakatlanmış ve tam 2,5 yıl sahalardan uzak kalmıştır. Redonda aldığı transfer ücretiyle lüks bir ev ve araba almıştır. Hiç oynayamadığı Milan kulübüne aldığı evi ve arabayı vermeyi teklif etmiş ancak Milan kulübü Redondo’nun bu nazik teklifini geri çevirmiştir.

Yorumlar