ÇİKOLATANIN ZARARLARI NELERDİR ?


            
 
  Çikolata, tropik bir ağaç olan “kakao”nun tohumlarından üretilen bir çeşit yiyecektir. Çikolata ilk olarak Güney Amerika’da Maya’lar tarafından M.S. 600 yılında keşfedilmiş ve günümüzde 7’den 70’e herkesin çok sevdiği bir yiyecek haline gelmiştir. Öyle ki toplum içerisinde, hatta en basitinden kendi çevremizde dahi çikolata sevmeyen insan yok denecek kadar azdır. Peki! herkesin bu kadar sevdiği bu güzel yiyeceğin zararları hakkında ne biliyoruz? Neredeyse hiçbir şey! Şimdi size bu masum yiyeceğin zararlarından bahsedelim.

Çikolatanın Zararları:

   Çikolatanın zararları öncelikle çikolatayı ne kadar tükettiğimizle ilişkilidir. Hemen hemen her şeyde olduğu gibi çikolatanın fazlası da zararlıdır. Çikolata beynimizin serotonin adı verilen mutluluk hormonu salgılamasını neden oluyor. Çikolata yerken mutlu olmamızın sebebi budur. Aşırı tükettiğimizde ise beynimizde salgılanan serotonin nedeniyle bir çeşit bağımlılığa dönüşüyor. Bu bağımlılık sonucunda ciddi sağlık sorunları ile karşılaşabiliriz. En basitinden gereksiz kilo almamıza ve aşırı kilo sonucunda ciddi kalp hastalıklarına neden olabilmektedir. Bunun dışında bu sevimli gözüken yiyecek doktorlar tarafında migren hastalarına yasaklanmıştır. Nedeni ise çikolata içerisinde bulunan maddelerin migrene neden olan ağrıları uyarması ve sonucunda dayanılması güç ağrılara sebebiyet vermesidir. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalara göre aşırı çikolata tüketimi kardiyovasküler sistem bozukluğuna neden olduğu ortaya konmuştur. Yine fazla tüketimi sonucu bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara sebep olduğu belirtilmektedir. Bunların dışında özellikle kadınlarda selülite neden olduğu da bilinen bir diğer zararıdır. Ayrıca fazla tüketimi karaciğer sağlımız açısından tehdit oluşturmaktadır. Bununla birlikte diş çürümelerini hızlandırdığı bilinmektedir.

            
  Kısaca belirtmek gerekirse, çikolata tüketirken dikkat etmeli ve fazla tüketmemeye özen göstermeliyiz. Vücudumuzun gereksiniminden fazlasını tüketmek geri dönemeyeceğimiz ciddi sağlık sorunları ile karşılaşmamıza neden olabilir. 

Yorumlar